tag:blogger.com,1999:blog-7132479053461127342024-03-05T12:19:11.922+01:00Herberg De Ketel en de Kurk<i>Welkom reiziger, voor een stevige maaltijd en een lekker glas</i>Mariëllahttp://www.blogger.com/profile/03909722250194768998noreply@blogger.comBlogger150125tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-3926071962986272962015-04-07T13:28:00.001+02:002015-04-07T14:05:20.587+02:00Groente kweken in de winter, een evaluatieJa, het is misschien een beetje een apart onderwerp, nu de lente om ons heen losbarst.Toch is nu het moment om terug te kijken op het experiment om 's winters binnen in de Herberg groenten te kweken.Ik begon in september enthousiast met het zaaien van bieten, spinazie, veldsla, erwten, zowel buiten als binnen. Omdat ik had gelezen dat je uitgeputte tomatenplanten prima kunt stekken, ging ik Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-60630940165631181892014-12-15T22:25:00.001+01:002014-12-17T21:22:43.729+01:00Witlof met walnoten en peer uit de ovenDe laatste weken krijgt de Herberg regelmatig fruit van boomgaarden uit de omgeving aangeleverd. Deze week waren er onder andere prachtige stoofperen bij. Ik kwam op internet een smaakcombinatie tegen die me wel aansprak en besloot dit gerecht eens uit te proberen. Toevallig lag er nog hertenworst in de koeling. Die heb ik gewoon mee in de oven gedaan. Maar ook met runderworst, blauwe kaas of Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-58770881399157788372014-11-20T19:41:00.001+01:002014-11-20T19:41:13.429+01:00Tijd voor winterdrankjes: glühmost met kaneel, gember, kruidnagel en
kardemomSinterklaas is weer in het land, november laat zich nu toch echt van een meer winterse kant zien. Gasten in de herberg kunnen deze week genieten van een lekker groot glas warme "glühmost". We maken hem van troebele appelsap van een goed merk.Nodig:Per persoon: een glas of mok troebel appelsap (peer, zwarte bes, cranberry etc. zal ook goed smaken)Een stukje gemberwortel vam 1/2 cm, of een tl Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-50024524759053169562014-10-04T11:09:00.001+02:002014-10-04T11:26:45.974+02:00Tajine met lamsvlees en kweeperenDe nieuwste aanwinst van de Herberg is de grote turquoise tajine. Te lang omheen gedraaid, want duur, maar toch nog verkregen dankzij een outlet. Dat betekent dat er nu regelmatig tajines op het menu staan. De kweeperenboom in de herbergboomgaard draagt dit jaar bijzonder veel vruchten. Laat ik nou net een leuk tajinerecept gevonden hebben! Een beetje kookboekenfreak heeft minstens één van de Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-10998568219611649692014-09-10T14:59:00.003+02:002014-09-11T09:02:47.743+02:00Runderstoof en basilicumstekken
Wel bijna vier jaar is de Herberg dicht geweest. De receptenaders leken opgedroogd, de tijd was schaars, de inspiratie gering.
Toch bleef die goeie oude Herberg in mijn achterhoofd lonken. Want eten doe je elke dag, en koken is voor mij ook een bijna dagelijkse bezigheid. Daar komt bij dat in de moestuin van de Herberg tegenwoordig weer druk wordt gewerkt. We hebben het containertuinieren Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-1160250431436514552010-12-07T22:41:00.002+01:002010-12-10T20:35:27.189+01:00Jaren 80-nostalgie, een vegetarische paddestoelenschotelDe Herberg wordt druk bezocht door wandelaars, watersporters en fietsers. Zij willen graag een stevige, gezonde hap. Uit pure nostalgie greep ik eens terug op tarwe, in plaats van rijst. Ik maakte er een risotto-achtig gerecht van, met gemengde paddestoelen. In de voorraadkast lagen nog diverse gedroogde paddestoelen, eekhoorntjesbrood uit Frankrijk, en twee soorten paddestoelen uit Finland, waarUnknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-64515554908094343212010-11-30T20:29:00.007+01:002010-11-30T21:16:56.633+01:00Pastinaak roomsoep met rozemarijn op nationale antipakjesavondIn de mailbox van de Herberg verscheen een bericht over de nationale antipakjesavond met het verzoek om mee te doen. Ik kreeg spontaan de neiging te gaan steigeren! Wie probeert er mijn favoriete familiefeest te gronde te richten?Maar bij betere lezing van de mail van Karin Luiten van het kookboek en de website koken met Karin begreep ik dat het om een ander soort actie ging: koken zonder pakjes Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-56177303575501466512010-09-27T13:13:00.009+02:002010-09-27T13:52:49.344+02:00Van Jan Davidsz de Heem naar Jan Wolf, culinaire oom en SlowfoodmanJarenlang hing bij ons in huis een reproductie van Jan Davidszoon de Heem, "spijs en drank". Ik was een jaar of 11 toen mijn ouders het ophingen. Er stonden onder andere een kreeft, een ham en geschilde citrusvruchten op. Ik vond het helemaal niet mooi. De kleuren waren in mijn ogen saai en dof, het afgebeelde sprak me totaal niet aan, ik vond het pure kitsch. Waarom zou je eeuwenoud eten aan de Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-73011034771916591772010-09-22T19:43:00.005+02:002010-09-22T20:09:09.686+02:00Taarttempels en puddingpiramidesKom je een historische keuken in een Openluchtmuseum binnen, dan zie je ze vaak al snel hangen: roodkoperen pudding- of geleivormen, blinkend opgepoetst. Zestig van dergelijke vormen in koper en blik zijn nog tot 10 januari 2011 in de Rotterdamse Kunsthal te zien in de tentoonstelling Kubistische taarttempels en geometrische puddingpiramides. De 18e- en 19e eeuwse metalen bakvormen zijn afkomstigMariëllahttp://www.blogger.com/profile/03909722250194768998noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-49492082674337496332010-09-11T10:12:00.000+02:002010-09-11T10:12:00.050+02:00Zalmcurry met citroen en dilleDeze week schreef ik een stukje over het nog steeds bedroevende aanbod in de supermarkt. Als aanhanger van de Slow Food gedachte schaam ik mij een beetje dat ik best blij ben met het verschijnsel supermarkt. Ik weet dat veel Slow Food leden de supermarkt mijden, vanwege het slechte aanbod, maar ook vanwege het hele systeem dat er achter zit. Zo verkoopt Albert Heijn wel biologische producten, Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-52956310933022537182010-09-06T13:23:00.008+02:002010-09-08T14:58:28.606+02:00Manuscripta, kookcreativiteit en eetkennisAfgelopen zondag waren de waardin en ik samen op Manuscripta, de opening van het boekenseizoen. Natuurlijk waren onze ogen voornamelijk gericht op wijn- en kookboeken. Wat wordt er veel gepubliceerd op kook- en eetgebied! Opvallend is ook dat steeds meer mensen bezig zijn met goed voedsel, zowel qua smaak als qua herkomst. Wij waren aanwezig bij de presentatie van het boek van Rene Pluijm, bekendUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-66023650100816217112010-08-15T19:29:00.001+02:002010-08-15T20:12:00.357+02:00Nog meer vakantieboodschappen: IJslandse haai (1)Tijdens mijn reis naar IJsland kwam ik een leuk boekje tegen, speciaal voor toeristen geschreven over allerlei dingen die je in IJsland geproefd moet hebben. Daar vallen bijvoorbeeld de skyr (een soort kwark/roomkaasachtig toetje), de blauwe bessen, de stokvis, het zoete roggebrood, lam, verse vis, allerlei zeevogels en diverse taarten onder. Maar de echte uitdaging is hakarl (spreek uit als Unknownnoreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-91418573880442586492010-08-12T18:59:00.008+02:002010-08-12T20:30:28.406+02:00Vakantieboodschappen: kastanjejam Ja, wat was het stil in de Herberg he? Het is echt tijd om de gelagkamer eens te ontdoen van alle spinnenwebben en stof, de ramen en deuren open om goed door te waaien en de bezem over de vloeren! Hier in deze streken is iedereen onderhand wel terug van vakantie. We zijn dus helemaal klaar om nieuwe gasten te ontvangen. Op onze gezamenlijke vakantie om de Ardeche kocht de waardin een potje Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-31076349876767851812010-08-11T10:50:00.007+02:002010-08-12T17:15:05.044+02:00KruisbessenijsHet was stil in deze Herberg, heel stil. Maar dat wil niet zeggen dat we niet lekker gekookt hebben de afgelopen maanden. Sterker nog, de kok en ik hebben gewoon onze skills verbeterd. ;-) Gisterenmiddag bijvoorbeeld mocht ik bij ijsmeester Roberto in Utrecht ijs maken, van kruisbessen uit onze eigen Herbergtuinen! En lekker dat het was. Natuurlijk maken we in de Herberg regelmatig zelf ijs, met Mariëllahttp://www.blogger.com/profile/03909722250194768998noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-56248381593397679172009-11-22T14:47:00.004+01:002009-11-22T14:58:31.453+01:00KweeperenreceptenZoals bekend zijn de kok en ik dol op kweeperen. Maar er zijn ook mensen die er zo gek op zijn, dat ze er een hele website over hebben opgezet, met alle wetenswaardigheden én natuurlijk heerlijke recepten. De oprichter van de site, Okke, vroeg onlangs mijn hulp in bij zoeken naar alternatieve wijnen voor een overheerlijk recept van kweeperen in vin santo. Gelukkig is de Italiaanse zoete wijn Vin Mariëllahttp://www.blogger.com/profile/03909722250194768998noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-15374559735486853092009-10-27T11:06:00.003+01:002009-10-27T11:11:54.723+01:00Drastisch minder vlees, maar hoe doe je dat?"Vleeseten leidt tot ramp" kopte de Volkskrant afgelopen zaterdag. Om vlees te produceren is veel landbouwgrond nodig (voer), terwijl die grond ook gebruikt zou kunnen worden voor de productie van plantaardig eiwit. Op die manier zouden er veel meer monden mee gevoed kunnen worden. Er wordt op grote schaal honger geleden in deze wereld. Hoewel het op papier mogelijk is om hier iets aan te doen, Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-3010900720132693152009-10-14T19:55:00.004+02:002009-10-14T20:03:21.409+02:00De kweeperenoogstZijn het geen schoonheden? Deze kweeperen zijn vandaag geoogst in de Herbergtuin. Uit goede bron had ik dat ze niet tegen een nachtje vorst kunnen, en met de weersvoorspellingen van vandaag, heb ik ze maar geplukt. Binnenkort lekker gelei en compote en andere lekkere dingen ervan koken.Mariëllahttp://www.blogger.com/profile/03909722250194768998noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-30024212290075019382009-10-07T16:09:00.003+02:002009-10-07T16:20:11.449+02:00Zweedse tafelversieringDe kok en ik zijn gewoon veel te druk! Stukjes schrijven over onze Herberg schiet er dan als eerste bij in. Terwijl we allebei nog zo veel te vertellen hebben.Bijvoorbeeld die leuke verhalen uit Zweden en IJsland. We dacht je bijvoorbeeld van bijgevoegde tafelversiering? Gezien op het terras van een herberg in het natuurpark Omberg, aan het grote Vättern meer in Zweden. Men neme een paar knollen,Mariëllahttp://www.blogger.com/profile/03909722250194768998noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-55463165484942494002009-08-23T11:51:00.006+02:002009-08-23T12:11:13.685+02:00Groenten, mondgevoel en de staafmixerDat kinderen vaak bepaalde dingen niet lusten vanwege de kleur of het mondgevoel is voor de meeste mensen wel duidelijk. En eigenlijk geldt het voor sommige (bijna)volwassenen nog steeds. Zo wordt in de Herberg een groente als snijbiet niet met plezier gegeten als het gewoon als bladgroente wordt opgediend. De smaak ervan is prima, want als we het in een lasagne of andere ovenschotel verwerken, Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-5584212911646180472009-08-19T10:20:00.008+02:002009-08-19T10:39:53.696+02:00IJslandse komkommer in de saladeBij een vakantie in IJsland doemt (naast de vraag hoe het met de wijn zit) ook de vraag op over de groente. Is het allemaal import, of komt er toch ook wel veel van eigen bodem? Ik zag op google al dat er een aantal boerenmarkten bestaan in de wat grotere plaatsen. En een van onze verblijfadressen was in het dorp Hveragerði , waar veel kassen staan die door aardwarmte worden verwarmd en verlicht Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-68845790447262676232009-08-19T10:03:00.007+02:002009-08-23T11:49:09.293+02:00IJslandse wijn?Dit jaar ging de zomerreis van de kok naar IJsland. Van de waardin, die zoals trouwe bezoekers weten, veel over wijn weet en schrijft, kreeg ik de opdracht mij te verdiepen in de wijnproductie in IJsland. Van te voren kwam ik via google te weten dat er welgeteld een persoon is die via internet in IJsland gemaakte wijn verkoopt, en dit is geen druivenwijn maar bessenwijn. Deze wijn wordt in het Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-90369988505123244302009-07-07T14:16:00.002+02:002009-07-07T14:16:01.095+02:00Peultjes uit eigen tuinDe afgelopen weken stonden peultjes heel vaak op het menu. Bij de groentenboer of in de supermarkt is het een dure groente. Heel begrijpelijk, want het kost wat tijd om ze te oogsten, en dat kost geld. Maar in eigen tuin is het een peuleschil. Het zaaien kost totaal geen tijd, je zorgt voor een losse grond, goed bemest, en je stopt de zaden in april/mei in de grond. Laat ze opklimmen tegen een Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-51734595509978967822009-07-03T22:25:00.000+02:002009-07-03T22:25:01.467+02:00DruivenbladwijnOmdat ik had gehoord dat je van druivenblad een goede witte wijn kunt maken besloot ik vorig jaar om dat eens te proberen. Helaas werd dat een mislukking. Het recept dat ik gebruikte was blijkbaar niet geschikt voor ons druivenras. Een beetje wijndrinker weet dat er enorme verschillen zijn tussen druivenrassen. Dat geldt hoogstwaarschijnlijk ook voor het blad. De wijn die ik maakte was dun van Unknownnoreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-53150970804334418002009-06-29T22:11:00.001+02:002009-06-29T22:11:01.110+02:00Vlierbloesemwijn en walnotenblad wijn: hup naar de kelderDe vlierbloesemwijn en walnotenbladwijn waren allebei toe aan hevelen. Dat is dus afgelopen weekend gebeurd. Allebei waren ze nog lang niet uitgegist. Ik proef altijd bij het hevelen, want dat geeft een goed idee van wat de kwaliteit van de wijn is, het alcoholgehalte en de smaak. Als de smaak rijk is en het alcoholgehalte redelijk, dan vul ik de wijn na hevelen af met gewoon water. Dit doe je Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-713247905346112734.post-15100847225362574312009-06-26T14:15:00.002+02:002009-06-26T14:15:02.443+02:00Rode vruchten met "Pissebessentaart"We serveren in de Herberg met trots onze versgeplukte rode vruchten. Aardbeien, rode en zwarte bessen, kruisbessen en verschillende soorten frambozen. De schaal bessen zetten we naast de zelfgemaakte vruchtentaart op tafel, voor wie het puntje taart graag combineert met wat vers fruit. Natuurlijk waren de bessen even gespoeld, al zijn ze onbespoten. Maar blijkbaar had de keukenhulp dit niet al teUnknownnoreply@blogger.com0