donderdag 23 april 2009

En wat doen we nu met al die dooiers? Bretonse boterkoek!

Bij het maken van eiwitschuimpjes blijven de dooiers over. Daarmee maakte ik de afgelopen keer Bretonse boterkoek. Ook alweer een recept van Nigella Lawson, uit het meer dan geweldige boek hoe word ik een goddelijke huisvrouw? Zij heeft het weer uit een ander kookboek, en zo blijven wij koks en kookschrijvers leuk bezig met elkaar. Maakt niet uit, het is een recept om met iedereen te delen.

225 gram bloem
250 gram fijne kristalsuiker
250 gram boter, de allerlekkerste die je kunt vinden, hij bepaalt de smaak!
6 dooiers van grote eieren
voor de afwerking:
1 theelepel eidooier (van de 6)
1 eetlepel water


  • oven voorverwarmen op 190 graden.
  • zet een beetje eidooier apart.
  • meng de bloem, eieren, suiker en boter goed, het wordt een plakkerig deeg. In de keukenmachine gaat het prima.
  • druk het deeg in een springvorm of siliconentaartvorm.
  • maak een mooi ruitpatroon met een vork, bestrijk met het eiwit/watermengsel.
  • bak 15 minuten, draai dan de oven naar 180 graden en laat hem nog ongeveer 25 minuten bakken.
  • goed laten afkoelen in de vorm, de boter moet stollen, anders gaat je koek kapot.


Geen opmerkingen: