dinsdag 14 april 2009

Schuimpjes maken

Tijdens het recente etentje van glas en plastic serveerde ik zelfgemaakte schuimpjes bij vers fruit en sorbetijs van frambozen en bosfruit. De combinatie was uitstekend, als zeg ik het zelf. De gasten wilden dolgraag het recept, wat ik uiteraard graag doorgeef. Het komt uit Nigella Lawson's Goddelijke Huisvrouw, en ik heb er alleen nog maar succes mee gehad.

Reken per eiwit op 60 gram fijne kristalsuiker. Het aantal eiwitten kun je zelf bepalen, maar met twee eiwitten heb je meestal al een flinke portie (circa 10).

Klop de eiwitten met een eerste beetje suiker, en voeg er dan lepel voor lepel de rest van de suiker bij, tot je een glanzende satijnen massa hebt. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 140 °C.
Maak met een lepel mooie hoopjes schuim op het bakpapier en schuif de bakplaat in de oven.
Na een uur zet je de oven uit, waarna je de schuimpjes nog twintig minuten in de warme oven laat drogen.

Klaar... en smullen maar!

Oh, en een glaasje Mansengs d'Octobre van Domaine de Pouy smaakt er uitstekend bij. Deze zoete wijn heeft een mooie, pittige smaak, zoet maar niet te, en is gemaakt van de druivenrassen petit en gros manseng. De wijn komt uit de Gascogne en werd hier aangeschaft.

1 opmerking:

Ariane zei

En komend weekend weer schuimpjes in de Herberg, de kok gaat een bretonse boterkoek maken (recept volgt), waarbij veel eiwitten overblijven. Op speciaal verzoek van een jonge, jarige gast daarom WEER schuimpjes! Bedankt waardin!