zondag 19 april 2009

Wel of geen dieet: Chocolademousse

Het is een twistpuntje tussen de waardin en de kok van de Herberg: wel of niet je manier van eten aanpassen als je een beetje wilt minderen. De waardin is van mening dat je alles moet kunnen eten, maar met mate. Een hele goede, in principe mee eens, maar ik heb een kanttekening. Uit eigen ervaring weet ik dat het voor mijn eetlust heel veel uitmaakt of ik veel suiker en andere geraffineerde produkten eet (meer trek) of het juist weglaat. En dus ben ik voorzichtig met suiker. Ik geef toe, het is wat raar voor een kok die dol is op het bakken van taarten! Maar die zijn dus in mijn mening ook alleen maar voor speciale gelegenheden.
Vanwege mijn haat-liefde verhouding met suiker vind ik de recepten van de methode Montignac erg goed, die gaan uit van een uitgebalanceerde manier van eten, vezelrijk, veel groenten, alleen de gezonde vetten. En juist suiker wordt grotendeels weggelaten. Prima voor de gewone dagen, en af en toe, als het feest is: jaaah, taart!

Daardoor komt dus een deel van mijn favoriete gerechten uit die hoek. En geloof me, ook als je "gewoon" eet zijn ze heerlijk! Eentje daarvan is de chocolademousse uit het boekje "Slank en snel" van Ria Tummers. Een ouwetje alweer, het boekje dateert uit de tijd dat Montignac een grote hype was in Nederland. Inmiddels hebben we South Beach en Sonja ook alweer achter de rug, dus het is echt een tijd geleden. In dat boekje stond een topper, die sindsdien nooit meer is verdwenen uit mijn keuken: chocolademousse, alleen maar gemaakt van hele pure chocolade, en eieren!


Voor 4 personen:

200 gram chocolade van minstens 70%
halve deciliter hete hele sterke koffie of dezelfde hoeveelheid melk
4 biologische eieren
voor een smaakje naar keuze:
wat kaneel, gemalen kardemom, een fijngewreven gedroogd pepertje, de rasp van een halve sinaasappel, of een eetlepel rum of en ander stooksel (kirsch, poire william...)


  • Smelt de chocolade au bain marie. Of doe dit in de magnetron (voeg dan de melk of de koffie meteen toe), dit duurt twee minuten, wel tussendoor roeren.
  • Roer chocolade, koffie, evt. rum of ander smaakje goed door elkaar.
  • Splits de eieren Laat afkoelen tot lauwwarm en roer en de eierdooiers een voor een door.
  • Klop de eiwitten heel stijf. Spatel de eiwitten voorzichtig door de chocolade tot een homogene mousse.
  • Schep in vier aparte schaaltjes of in een grote schaal.
  • Laat minimaal 5 uur opstijven in de koelkast.
3 opmerkingen:

Mariƫlla zei

Eh, ik geloof niet dat je alles moet kunnen eten hoor! Lijkt me niet dat je chocolade moet eten als je er allergisch voor bent etc...
Ik doe alleen niet aan dieeten....

Mariƫlla zei

En ik eet zeker niet alle dagen taart! ;-)

Anoniem zei

Gratitude is the sign of noble souls.

cheap cialis