Op het menu
Portugese boerenkoolsoep (Caldo Verde) met brood (Brao de Milho)
In het glas
Een stevige, fruitige Portugese rode wijn. Bijvoorbeeld Meio Queijo Tinto van Churchill (Douro) of Dignitas van Van Beuningen (Alentejo)
Boerenkool…. Ook echt zo’n wintergerecht waar je in de herfst naar uitkijkt, maar op een gegeven moment ook weer genoeg van kunt krijgen. In onze herberg serveren we graag een lekkere boerenkoolstamp met spekjes er door en een goede rookworst die door de slager met veel liefde gemaakt is.
Maar hoe maak je van zoiets gewoons als boerenkool nou eens iets anders, iets interessanters? In Portugal is een van de meest gegeten en geserveerde soepen de Caldo Verde, oftewel groene soep met stukjes chorizo. Een soep die van zeer fijngehakte groene kool wordt gemaakt, maar daar kunnen we best eens verandering in brengen, met boerenkool gaat het ook geweldig.
Een variant op de Portugese soep:
300 gram zeer fijngehakte boerenkool (liefst nog fijner dan voor de stamp)
vier kruimige aardappelen
1 flinke teen knoflook, meer mag ook
1 gesneden ui
2 eetlepels olijfolie
1 liter water met zout, of evt. runderbouillon
per persoon een paar plakjes chorizo, of goede salami
Kook de aardappelen met de uien en knoflook in het gezouten water. Prak de uien als ze gaar zijn en doe ze terug in het water, of gebruik de staafmixer. Voeg nu de olijfolie en de kool toe, en kook 10 tot 15 minuten, tot de kool beetgaar is. De soep hoort niet geserveerd te worden met heel zachte kool. In ieder bord worden voor het opdienen wat plakjes chorizo gelegd.
Een variant die een wat rijkere smaak oplevert, maar die minder authentiek is:
Kook de aardappelen zoals boven beschreven. Bak in de olijfolie de uien een paar minuten, bak daarna de chorizo of salami tot hij knapperig is. Hieraan kunnen een paar reepjes Spaanse peper toegevoegd worden, om een wat pittiger soep te krijgen, de Nederlandse chorizo is immers meestal erg tam van smaak. Voeg dit aan de bouillon toe, samen met de kool, en laat de kool 10 tot 15 minuten koken.
Serveer de soep met lekker brood. Wie zin heeft om er zelf een authentiek Portugees brood bij te bakken, maakt het traditionele Broa de Milho. Het is een kruimelig, knapperig maisbrood.
350 gram middelgrof maismeel (polenta)
150 gram bloem of gebuild tarwemeel
7 gram gist (een zakje)
15 gram zout
ca. 450 ml. kokend water
Meng de gist met een beetje handwarm water en een deel van de bloem tot een papje. Zet dit weg. Schenk een deel van het hete water bij de polenta en roer tot het een deegbal vormt. Zet weg tot de temperatuur kneden toelaat. Voeg zout, het gistpapje en de rest van de bloem toe. Kneed het, voeg eventueel meer water toe, tot het de juiste consistentie heeft. Kneed dit goed door tot het soepel is.
Laat dit deeg een uur rijzen. Daarna wordt het in twee delen verdeeld, door de bloem gerold en in de vorm van bollen nog 20 minuten te rijzen gelegd. Zet de oven op tijd aan op 220 graden, zodat de broden in een hete oven kunnen.
Bak het brood in ongeveer 20 minuten gaar, het moet goudbruin zijn en hol klinken als je op de onderkant klopt.
Ariane
Ha, boerenkool! Op de gewone manier klaargemaakt, met worst, schenken we daar graag een fruitige Côtes du Rhône bij. Maar de soep van onze kok vraagt natuurlijk om Portugese wijn. In de Herberg kunt u op dit moment kiezen uit de Meio Queijo Tinto van Churchill of de de Dignitas van Herdade Outeiro de Esquila. De Meio Queijo wijn is op verzoek van de Nederlandse importeur gemaakt en is vernoemd naar een grote liefde van maker John Graham: Nederlandse kaas. Meio Qeijo betekent halve kaas. De andere goede kandidaat, Dignitas wordt gemaakt in de Alentejo door de Nederlander Herman van Beuningen.
Dignitas is hier en hier te verkrijgen, Meio Queijo Tinto hier.
Mariëlla
Geen opmerkingen:
Een reactie posten