dinsdag 31 juli 2007

Tapas: ook geschikt voor kille zomers!

Een paar jaar terug waren tapas opeens het nieuwe, hippe hapje. Tapas bestonden al jaren, de Spanjaarden weten niet beter. Maar plotseling raakte het ingeburgerd in ons land en werden de bekende borrelhapjes zoals plakjes worst, brood met kruidenboter en blokjes kaas naar een hoger plan getild. Inmiddels is het nieuwtje ervan af, maar lekker blijven ze, die tapas!
De afgelopen weken zaten we in de Herberg af en toe met onze handen in het haar: het wil maar niet zomeren. En kijk, dan zijn die tapas een uitkomst. Lekkere hartige hapjes die ook geschikt zijn om op te eten op een kille regenachtige dag bij de open haard.

Ik geef in onderstaande recepten bijna geen hoeveelheden, omdat het eigenlijk meer suggesties zijn. Alles is afhankelijk van hoeveel hapjes je wilt maken, hoe sterk je de smaak wilt en of je het als maaltijd wilt eten of als borrelhapje.

Wijnsuggestie: wij maken hier graag een stevige rode Spaanse of Portugese wijn bij open. Laatst dronken we bij tapas de Meio Queijo Tinto van Churchill, hier verkrijgbaar. Vanwege de diversiteit aan smaken zijn veel droge witte wijnen of rosé’s ook prima.

Ariane

Benodigde spullen: scherp keukenmes, knoflookpers, plank, zoveel schaaltjes als er hapjes zijn, braadslee of ovenschaal, bakplaat, koekepan, spuitzak of slagroomspuit voor het vullen van de eieren, jampot of afsluitbaar bakje voor de olijven.

Gevulde eieren

Nodig:
hardgekookte eieren (10 minuten)
peper en zout
gehakte platte peterselie
geprakte sardines, gekookte zalm, tonijn of ansjovis naar keuze
mayonaise naar smaak
een beetje tomatenpuree

* Halveer de eieren, doe de dooiers in een kom.
* Maak met de gekozen vis, mayonaise, tomatenpuree, kruiden naar eigen smaak de vulling.
* vul de gehalveerde eieren met dit mengsel.

Chorizo afgeblust met port

Nodig:
chorizo, in dobbelsteentjes gesneden
lekkere maar niet te dure port

* bak de chorizoblokjes uit in de koekenpan, goed roeren en oppassen dat ze niet verbranden.
* giet eventueel een deel van het uitgebakken vet uit de pan.
* blus af met een flinke scheut port.
* giet de hele inhoud van de pan in een schaaltje.

Brood met ansjovisboter

Nodig:
lekker brood
100 gram roomboter
een blikje ansjovis
(cayenne)peper, gehakte platte peterselie

* Bak je lievelingsbrood, of haal lekker stokbrood of ander brood bij de bakker.
* Meng ongeveer 100 gram roomboter (kamertemperatuur) met 6 geprakte ansjovisjes uit blik.
* Voeg eventueel wat gehakte peterselie en peper/cayennepeper toe.
* Koel de boter nog even als hij erg zacht is geworden.
* Serveer brood en boter apart.

Gegrilde lamsworstjes

* Haal bij een goede slager kleine lamsworstjes.
* Gril de worstjes of bak ze bij gebrek aan gril droog in een anti aanbakkoekepan.
* Serveer.

Gesauteerde amandelen

Nodig:
geblancheerde amandelen
olijfolie
zeezout

* Verhit een bodempje olijfolie in de pan (niet te zuinig met olie, de amandelen moeten goed door de olie gehaald worden).
* De olie mag niet te heet worden, anders verbranden de amandelen.
* Sauteer de amandelen tot ze lichtbruin zijn (steeds roeren).
* Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze lichtjes met zeezout.

De amandelen kunnen ook 10 tot 15 minuten in de oven (180 graden) waarna ze met olijfolie en zout worden besprenkeld.

Kippevleugeltjes met knoflook

Nodig:
scharrel- of biologische kippevleugeltjes
olijfolie
uitgeperste knoflook
citroensap
zout, peper en een mespuntje gemalen komijn
scheutje sherry

* Marineer de kipdelen een uur of iets langer in olijfolie, citroensap, uitgeperste knoflook, zout, peper en wat komijn, eventueel met nog een scheutje sherry.
* Laat de vleugeltjes uitlekken.
* Gril ze 15 tot 20 minuten, keer ze halverwege om.

Gemarineerde olijven
(ook in ongeveer deze vorm kant en klaar te koop bij buitenlandse winkels)
Nodig:

goede olijven, ongekruid.
rode of witte wijnazijn, afhankelijk van de kleur van de olijven
olijfolie
een paar tenen knoflook, geplet
beetje paprikapoeder, komijn, peper
oregano, tijm, rozemarijn of een van deze kruiden, gehakt

* Doe de olijven met een bodempje olijfolie en ongeveer de helft daarvan aan azijn in een pot.
* Voeg knoflooktenen en kruiden naar smaak toe.
* Schud regelmatig.
* De olijven zijn na een paar uur al lekker, maar smaken na een paar dagen nog beter.


Gehaktballetjes in tomatensaus

Nodig:
Van 250 gram gehakt maak je een vrij grote schaal balletjes in tomatensaus
evt. een ei en wat broodkruim/beschuit
olijfolie
Goede tomatensaus uit een fles is prima als je geen zin hebt in zelf maken, voeg dan wel wat peper en kruiden toe, en liefst ook wat gefruite knoflook.
Of: een paar rijpe tomaten, een uitje, wat paprika in stukjes, een uitgeperst teentje knoflook, peper en zout.
Tijm, oregano.

* Maak het gehakt aan met wat uitgeperste knoflook, cayennepeper, zout, desgewenst voor de stevigheid een ei en wat broodkruim/beschuit.
* Draai mooie balletjes en bak ze in de pan.
* Maak een tomatensaus door de ui en knoflook even glazig te bakken, de tomaten toe te voegen en dit met wat kruiden ongeveer 20 minuten te laten koken tot er een lekkere tomatensaus is ontstaan.
* Dien de gehaktballetjes op in de warme saus.

Geen opmerkingen: