zaterdag 19 januari 2008

Popcorn

In de ketel: popcorn

In de VS is het vandaag Nationale Popcorndag. Ook in Herberg De Ketel en de Kurk staat regelmatig een schaaltje popcorn op tafel, voor de gezelligheid. Tegengesteld aan wat we misschien denken is popcorn al vrij oud: in een grot in New Mexico zijn gepofte maiskorrels gevonden van 5000 jaar geleden! In oude tomben in Peru zijn nog oudere, voor popcorn bruikbare maiskorrels aangetroffen.

Onlangs kregen we wat tips om onze popcorn eens wat op te vrolijken met leuke kruidenmengsels. Een grappig idee, want in Nederland kennen we eigenlijk alleen maar zoute en zoete popcorn.

Hieronder geef ik een aantal mengsels die je over verse gepofte maiskorrels kunt strooien. Hoe je dat aanpakt en met welke maiskorrels, kun je lezen op de leuke site Kooktips.

Koop in de supermarkt een zakje speciale pofmais (niet alle maiskorrels zijn te gebruiken voor popcorn). Pof de maïs in kleine porties per keer; leg een deksel klaar en verhit de pan - al dan niet met een laagje olie er in - op een hoog vuur. Doe de maïskorrels in de hete pan, schud snel om als er olie gebruikt wordt en leg meteen een deksel op de pan. Doe dat zo dat de stoom die ontstaat kan ontsnappen en de popcorn niet.

Bestrooi de popcorn na het poffen onmiddelijk met een van de onderstaande mengsels:

- gedroogde basilicum, tijm, oregano en knoflookpoeder;
- paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, oregano, basilicum, zout;
- chilipoeder, gedroogde peterselie, uienpoeder en knoflookpoeder.

Mariëlla

Geen opmerkingen: