zondag 14 juni 2009

Rode spitskool: een nieuwe koolsoort

De odintas, we raken er niet over uitgepraat. Prima initiatief! Een weekje terug zat er weer eens een erg leuke nieuwe groente in, een rode spitskool. Deze kool is een kruising tussen rode kool en spitskool. Omdat de nieuwsbrief van Odin zei dat de kool het meest naar rode kool smaakt, gebruikte ik er een recept van Madhur Jaffrey bij, dat voor rode kool bedoeld is. Ik paste het recept wat aan, er was geen cranberrysap in de voorraadkast van de Herberg, maar het algemene idee is hetzelfde gebleven. In ieder geval is het een gewaardeerde variatie op de gewone gekookte of geroerbakte kool. Het voordeel van deze spitskool boven rode kool is dat hij veel sneller gaar is. Rauw is hij ook makkelijker te verwerken dan rode kool, hij heeft dezelfde malse eigenschappen als groene spitskool.



Nodig:


1 rode spitskool (of een mengsel van rode kool en spitskool)

1 ui, 3 tenen knoflook

2 theelepels goede kerrie

1 theelepel komijn

desgewenst een fijngesneden spaans pepertje

1 cm geraspte verse gember

olie

100 tot 250 ml. vruchtensap (cranberry als het er is, appel, sinaasappel of multifruit is ook lekker)


Bak de fijngesneden ui en knoflook in de hete olie, voeg specerijen en de spaanse peper halverwege toe, samen met de geraspte gemberwortel. Roerbak dan de in reepjes gesneden kool een minuut of vijf, voeg het sap toe en stoof de kool nog tien minuten op een zacht vuur.



Geen opmerkingen: