dinsdag 7 juli 2009

Peultjes uit eigen tuin

De afgelopen weken stonden peultjes heel vaak op het menu. Bij de groentenboer of in de supermarkt is het een dure groente. Heel begrijpelijk, want het kost wat tijd om ze te oogsten, en dat kost geld. Maar in eigen tuin is het een peuleschil. Het zaaien kost totaal geen tijd, je zorgt voor een losse grond, goed bemest, en je stopt de zaden in april/mei in de grond. Laat ze opklimmen tegen een rek, hek of muur en meer hoef je niet te doen. Het oogsten is heerlijk, je staat midden in je (moes)tuin te genieten van al het moois om je heen, van de zon of eventueel van de heerlijke geuren die opstijgen door de zomerregen. Nee, dat is echt geen straf, en je kunt ze ook wel een dag van te voren plukken als je voorziet dat je er geen tijd voor zult vinden.

Voor zo weinig moeite is de beloning groot: verse jonge peultjes uit eigen tuin zijn veel lekkerder dan van de groentenman.
  • Roerbak ze in wat olie of boter, op zichzelf, of samen met wat andere voorjaarsgroenten.
  • Kort koken is ook prima, ze smaken zonder toevoeging ook best.
  • In een salade zijn ze heerlijk als ze heel kort geblancheerd zijn.
  • In de Herberg zetten we de (paarse) jonge peulen van de kapucijner ook op tafel, wat een grappige kleurencombinatie oplevert.
2 opmerkingen:

Jonette zei

Wat is het hier gezellig, ik kom vaker binnenvallen!
Peultjes uit eigen tuin. Ze komen eraan. Volgend jaar april kan het halbe bos naats de kapschuur afgevraven worden. Aarde storten, kalken, gras zaaien. En dan vierkante meter voor vierkante meter (ik ben al snel te enthousiast weet ik uit ervaring) ga ik de moestuin aanleggen. Hebben jullie nog een tip voor het eerste jaar, op die eerste vierkante meter?

Jonette zei

Met excuses voor de tikfouten, ik was weer te snel....