zondag 15 augustus 2010

Nog meer vakantieboodschappen: IJslandse haai (1)Tijdens mijn reis naar IJsland kwam ik een leuk boekje tegen, speciaal voor toeristen geschreven over allerlei dingen die je in IJsland geproefd moet hebben. Daar vallen bijvoorbeeld de skyr (een soort kwark/roomkaasachtig toetje), de blauwe bessen, de stokvis, het zoete roggebrood, lam, verse vis, allerlei zeevogels en diverse taarten onder. Maar de echte uitdaging is hakarl (spreek uit als haukatl). Dit is een haaiesoort die eigenlijk giftig is vanwege zijn hoge ammoniakgehalte, en daarom wordt gefermenteerd en daarna gedroogd. Het ruikt dus behoorlijk naar ammoniak, ik stel me zo voor een beetje zoals hele overrijpe Franse kaas.

Nieuwsgierig als ik ben naar vreemde smaken heb ik een doosje van het spul mee naar huis genomen. Omdat ik vrij snel daarna alweer naar Frankrijk afreisde, om daar de waardin te ontmoeten, heb ik het bakje in de vriezer gestopt. Ik ben nog niet zo moedig geweest om het daar weer uit te halen, maar ik zal binnenkort verslag doen van deze nieuwe smaakervaring. Volgens Wikipedia moest Gordon Ramsay overgeven toen hij het had gegeten, dus hoe dat moet aflopen.... Ik houd jullie op de hoogte, en beloof dat ik het nooit op het menu zal zetten in de Herberg.
Dit is een bijdrage in het kader van het foodblogevent van augustus, de vakantieboodschappen. Deze maand georganiseerd door Edith.

3 opmerkingen:

Mariƫlla zei

Doe je wel voorzichtig? We kunnen onze kok niet missen hoor ;-) En nee, ik bied me niet aan te komen proeven. Ik ga wel een avondje elders eten dan in de Herberg ;-)

Theresia zei

Hoho, overrijpe kaas uit Frankrijk ruikt zeker NIET naar ammoniak (maar ruikt meer naar zweetvoeten;-))

Ariane zei

Als je "geluk" hebt ruik je bij bijvoorbeeld overrijpe camembert zweetvoeten. Als je pech hebt kun je wel degelijk ammoniak ruiken, dit is namelijk een afvalproduct van de micro-organismen die ook gebruikt worden voor de rijping van de kaas. Het is helaas een chemische realiteit!