maandag 24 november 2008

Canadese pompoenpie

De pompoen is net als zijn familieleden de (olijf)komkommer, augurk, courgette en meloen van oudsher een bewoner van Zuid- en Noord-Amerika. Logisch dus dat veel recepten uit die contreien komen. In Amerika en Canada wordt de pompoen zowel hartig als zoet verwerkt. Pumpkin pie is een goed voorbeeld van een zoete variant.
Op de kookboekenplank van de Herberg staat sinds afgelopen zomer een kookboek dat de Canadese culinaire traditie in al zijn culturele variatie uitgebreid behandelt: Anita Stewart's Canada. Recepten uit alle delen van de wereld eigenlijk, maar ingeburgerd in Canada omdat al die culturen daar al eeuwen thuishoren. Je vindt er recepten van de oorspronkelijke Indiaanse bevolking, maar ook Europese, Aziatische en Afrikaanse gerechten. Ook boerenkool met worst en erwtensoep hebben er een plekje gekregen! Het onderstaande recept voor Pumpkin pie is heel eenvoudig, heel Canadees en erg lekker.

Het oorspronkelijke recept gaat ervanuit dat je een complete pompoen schoonmaakt, kookt en pureert, danwel ingeblikte pompoenmoes gebruikt. Ik zal proberen een schatting te maken van de hoeveelheid die je moet klaarmaken voor deze taart.

Nodig:
- een halve oranje pompoen, ongeschild, ontpit en goed gewassen, in stukjes gesneden, het schoongemaakte gewicht is ongeveer 500 gram
- 100 gram basterdsuiker
- hele theelepel gemalen kaneel
- halve theelepel gemalen gemberwortel of een theelepel verse geraspte
- snufje zout
- 3 eieren
- 300 ml volle melk
- 2 eetlepels gesmolten roomboter

- een ongebakken korstdeegbodem in een springvorm of pievorm (zie ezelsbruggetjes voor gebak)

  • verwarm de oven voor op 180 graden
  • kook de pompoen met een klein beetje water tot hij zacht is (de schil wordt helemaal zacht en pureerbaar, bespaar jezelf het risico dat je met die harde schillen in je vingers snijdt! Op de foto is trouwens een ander ras pompoen gebruikt waarvan de schillen minder zacht werden bij het koken).
  • giet af. prak, stamp of draai er puree van en laat afkoelen
  • roer er de eieren, melk, specerijen, zout, suiker en gesmolten boter door
  • vul hier de ongebakken taartbodem mee
  • bak voor 35 tot 40 minuten, het midden van de vulling moet er gestold uitzien
  • de taart is het lekkerst op kamertemperatuur met eventueel wat slagroom


Dit recept doet mee met het foodlog event van november, waarin de pompoen centraal staat. Kijk ook even op Koken.blog voor meer info.

Geen opmerkingen: