zondag 2 november 2008

Geroosterde wintergroenten

We zullen er niet eindeloos over blijven zeuren, over dat de Hollandse winterkost zo saai kan zijn. Over dat we wel eens zuchten bij de seizoensgroenten als knollen, penen en kolen. Daar zijn hele leuke dingen mee te doen! In de herberg roosteren we regelmatig onze winterknollen. Dit leerden we van Jamie Oliver, die dit onder andere met bieten en pompoen doet.
Deze geroosterde groenten smaken prima bij een doordeweeks stukje vlees, laten zich lekker verwerken in een wintersoep (pureren, bouillon erbij en klaar!) of in een heerlijke lasagne, waarover later meer.

Nodig:
- twee of drie eetlepels olijfolie, een eetlepel balsamicoazijn, desgewenst wat mosterd;
- verse tuinkruiden als rozemarijn, tijm en oregano;
- peper en zout;
- een paar tenen knoflook, in grove stukken gesneden;
- herfst/wintergroenten, in blokjes gesneden; denk aan: uien (wit, geel of rood); winterpenen; knolselderij; pompoen; koolraap; pastinaak; wortelpeterselie; bieten; aardappelen; venkel.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg alles goed uitgespreid over de bakplaat, strooi er een paar handen kruiden overheen, peper en zout, sprenkel er olijfolie en balsamico over. (bij gebruik van mosterd is het handig om een dressing te kloppen van de olie en azijn en daar de mosterd doorheen te werken. Dit gaat over de groenten voordat ze de oven in gaan.
Rooster de groenten 25 tot 30 minuten in de oven, schep tussendoor tweemaal om.

Geen opmerkingen: