donderdag 27 november 2008

Herberg De Ketel en de Kurk op de radio: verslaggever Kees maakt bisschopswijn

Afgelopen dinsdag kwam verslaggever Kees van RTV Utrecht op bezoek in de Herberg. Het was voor hem in het begin een raadsel wat hij in de Herberg kwam doen, hij maakt namelijk een verrassingsprogramma waarbij hij steeds op pad wordt gestuurd om iets te gaan doen zonder te weten wat. Zelf wist ik al dat hij onder mijn leiding bisschopswijn ging maken. We gingen vijf minuten "de ether in", terwijl Kees (die inmiddels was ingelicht waarom hij naar de Herberg was gestuurd) van alles vroeg over het maken van bisschopswijn. Daarna ging het radioprogramma verder met muziek en maakte Kees op mijn aanwijzingen het eenvoudigste recept van deze warme wijn, gewoon met een sinaasappel, wat kruidnagelen, kaneel en bruine suiker. Hij was aangenaam verrast dat het eigenlijk zo weinig moeite was en nam zich voor dit aanstaande zaterdag voor zijn vrienden te gaan maken.

Na twintig minuten was het tijd om over het resultaat te vertellen in het programma. Kees vertelde al roerend in de pan dat het al heel lekker rook, vroeg mij nog diverse dingen over het maken van warme wijn, de oorsprong, de verschillende recepten, en natuurlijk ook over de Herberg. Uiteraard moest er ook nog geproefd worden, en dit gebeurde ook live! Gelukkig was Kees goed te spreken over zijn werk, behalve dat het van hem wat zoeter mocht. Voor mij weer een mooi moment om te vertellen dat de recepten varieren van twee tot wel tien scheppen suiker per fles wijn!Het bezoekje van Kees vond plaats naar aanleiding van de warme wijn die wij vorig jaar in de Herberg serveerden. Binnenkort zullen wij de geluidsfragmenten plaatsen, zodat geïnteresseerde gasten het nog eens kunnen beluisteren.Het recept dat Kees maakte:

1 fles rode wijn (neem fruitige wijn, stevig mag, maar liever niet teveel eikenhout of tannine)1 sinaasappel, goed geboend als hij niet biologisch is, in vieren gesneden
6 tot 10 kruidnagelen, in de schil gestoken (Kees legt in het programma uit waarom)
2 stokjes kaneel
2 tot 10 scheppen bruine suiker (Kees nam er twee, maar dit is minimaal, de meeste mensen zullen zeker 5 scheppen willen).
Doe alles samen in een pan (geen aluminium) en laat het op een heel zacht vuurtje trekken, een uur is prima, langer is nog beter, dan trekken de kruiden lekker door. Niet laten koken!

Geen opmerkingen: