Onder de kurk: Goldackerl Beerenauslese

In een hoek van de gelagkamer staat een grote kachel waarin een stevig houtvuur brandt. Hierboven worden in grote koekepannen omeletten, spek en Kaiserschmarren gebakken. In deze boerderij zijn de Kaiserschmarren bijna omeletten, zoveel eieren worden er in verwerkt. Ze worden zodra ze klaar zijn bestrooid met poedersuiker en voorzien van een paar lepels preiselbeerenjam. Aan tafel worden deze roerpannekoeken met rum overgoten en geflambeerd: een spectaculaire gebeurtenis!
Variaties op het basisrecept zijn er legio. In sommige skihutten serveert men volkorenschmarren met honing en gemalen noten. Soms worden er in rum gedrenkte rozijnen bij gegeven. Ook wordt er veel gevarieerd met allerlei soorten jam. Om nog een beetje na te genieten van de vakantie geef ik hier het recept van onze favoriete variant.
Kaiserschmarren
3 eieren (4 of 5 kan ook!), gesplitst
150 g (volkoren)meel
50 g boter
1 eetlepel suiker
snufje zout
naar keuze poedersuiker, preiselbeeren- of andere jam, vers fruit, rozijnen of honing en noten, eventueel rum om te flamberen.

Erbij: glühmost (warm gekruid vruchtensap), glühwein, cider, een lekker Oostenrijks fruitstookseltje, milchkaffee of een kop thee met een tic.
Ariane
Kaiserschmarren dankt zijn naam aan keizer Franz Joseph, de echtgenoot van Sisi. In het plaatsje Ischl serveerde de hofkok de keizer en de keizerin als nagerecht een 'licht' mengsel van eieren, meel, melk en rozijnen, dat hij van een al bestaand recept getiteld Kaserschmarren afleidde. De keizer verstond de naam van het gerecht echter niet goed en meende dat het speciaal naar hem genoemd was: Kaiserschmarren. Sisi vond het overigens niet lekker, ze hield niet van de rozijnen.
Inderdaad is een kop koffie of thee bij dit nagerecht misschien wel het beste. Maar ik bied in de Herberg toch de mogelijkheid een glaasje Oostenrijkse Beerenauslese te bestellen. Beerenauslese (afgekort BA) is een zoete wijn gemaakt van zeer rijpe, speciaal geselecteerde druiven. Vooral de BA's van de druivensoorten Welschriesling, Bouvier en Sauvignon Blanc gaan vanwege hun stevige zuurgraad heel goed bij dit gerecht. Stamgasten in onze Herberg kunnen vragen om een glaasje Goldackerl BA van Willi Opitz, helaas niet in Nederland verkrijgbaar, maar wel zelf op het domein te bestellen. Ik doe er een moord voor....
Wil je overigens zoeken welke BA's van Welschriesling (of welke druivensoort dan ook) wel in Nederland verkrijgbaar zijn, kijk dan eens in de wijnimportdatabase van het Wijninformatiecentrum. Je kunt bijvoorbeeld de trefwoorden Oostenrijk en Welschriesling invullen en vindt dan een aardig aantal zoete wijnen, met hun importeurs.
Mariëlla
Geen opmerkingen:
Een reactie posten