donderdag 22 februari 2007

Riesling-kaassoep uit Rheinhessen

lustaufrheinhessen.jpg

Op het menu: Riesling-kaassoep

In het glas: Dengler-Seyler Riesling 2005

Zo, de wijnvoorraden van de Herberg zijn weer lekker aangevuld deze week, onder andere met Riesling Vom Schiefer en frisse Weissburgunder voor bij de lunch, beide van Eva Clüsserath in Trittenheim aan de Moezel. De leverancier liet ook een leuk kookboekje achter: Lust auf Rheinhessen, met 100 succesrecepten van wijnproducenten uit deze Duitse streek. Dit boekje komt absoluut op de boekenplank in de gelagkamer, want er staan allerhande heerlijkheden in die ik snel aan de kok zal doorgeven. Aangezien die nog steeds aan het skiën is, koos ik zelf voor het weekend de Riesling-kaassoep uit, van Hiltrud Friess van Weingut Friess in Weinolsheim. Het lijkt me een zalige soep, die ik snel ga uitproberen.

Riesling-kaassoep

Voor 4 personen
1 ui
1 teen knoflook
1 prei
2 wortelen
2 aardappels
30 gr. boter
1 liter
1/8 liter Riesling
1/8 liter slagroom
50 gr. geraspte kaas (belegen)
zout, peper

De ui pellen en snipperen; de prei schoonmaken en in ringen snijden; wortelen en aardappels schillen en in dobbelsteentjes snijden; knoflook uitpersen. Groente in de boter aanbakken; bouillon toevoegen en 20 minuten zachtjes laten doorkoken. Soepgroeten daarna met de staafmixer pureren. Riesling en slagroom toevoegen en doorroeren. Op smaak brengen met zout en peper. In de kommen scheppen en vlak voor het serveren de geraspte kaas erover verdelen. Serveren met lekker brood of soepstengels.

Drink bij deze soep een niet te droge Riesling, bij voorkeur uit Rheinhessen. Maar uiteraard kun je ook een goede uit een ander Duits wijngebied kiezen. In de Herberg schenk ik een heel geschikte van de firma Dengler-Seyler uit de Pfalz. (Die van Clüsserath zijn waarschijnlijk iets te streng voor bij deze soep.) Verkoopadressen van de Dengler-Seyler Riesling vind je via deze importeur.

Mariëlla

Geen opmerkingen: