zondag 1 april 2007

Zelfgemaakte advocaat

Uiteraard scharrelen er over het erf van de herberg diverse dieren: kippen en een haan hebben we al een poosje, misschien dat we binnenkort ook nog een geit nemen. In een weitje verderop hebben we bovendien nog een paard staan.

Nu we het toch over nuttige huisdieren hebben: bij toeval kwam ik tijdens een webreis uit bij een struisvogelboerderij, waar eieren van deze dieren worden verkocht, maar ook producten daarvan. Een ervan is eierlikeur, ofwel advocaat.

Met de aankomende Paasdagen in het achterhoofd bracht dit me op het idee om hier eens een voorraad van te maken voor in ons drankenkabinet. Een drankje dat met een lepeltje gegeten wordt en een zeer oubollig imago heeft. Een oud drankje dat wij associëren met onze oudtante op bedaagde verjaardagen. Maar omdat rosé, draadjesvlees, stamppot, hangop, selderijknol en schorseneer allemaal weer kunnen (en zelfs sherry wordt weer als hip gezien), wordt het tijd om ook de advocaat uit het verdomhoekje te halen! Kom op, knalgeel en hartstikke hip deze Pasen!

Ingrediënten

2/3 dooier van een struisvogelei
of (zonder gekheid, want een struisvogel scharrelt nog niet rond de Herberg )
15 dooiers van kippeneieren
500 gram kristalsuiker
1 vanillestokje
driekwart liter brandewijn
snuf zout

Zet om te beginnen een gootsteen vol ijskoud water (liefst met ijs of koelelementen erin) klaar. Doe dan de eieren met zaad van de vanillepeul, suiker en een snuf zout in een kom en klop dit dik en schuimig. Schenk al kloppend de brandwijn erbij. Verwarm de kom au bain marie (in een pan kokend water) en blijf steeds kloppen. De drank wordt langzaam dikker. Nu moet hij al kloppend afkoelen, hiervoor zet je de kom in het klaarstaande ijskoude water. Wanneer het water teveel opwarmt en de advocaat nog warm blijft voeg je steeds koud water of ijs toe.

De advocaat blijft in een goed afgesloten fles enkele maanden goed.
De eiwitten laten zich invriezen om later verwerkt te worden tot bijvoorbeeld merengues of schuimtaart.

Ariane

Geen opmerkingen: