woensdag 17 december 2008

Kaas en kroketten

Je hebt van die publicaties die je gewoon móet aanschaffen, alleen al voor de prachtige afbeeldingen. Zo'n boekwerkje is Kaas en kroketten, deel 3 in de serie Het Alledaagse leven, uitgegeven door Waanders Uitgevers ism het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Kaas en kroketten gaat uiteraard over eten en drinken, culinair journaliste Lizet Kruyff schreef de teksten.

Je lees in dit magazine waarom wij Nederlanders zo graag stamppotten maken, over de invloed van reclame, over Tiels Flipje etc... De voorbije eeuw staat centraal, maar uitstapjes naar de Middeleeuwen worden soms ook gemaakt. Kaas en kroketten is geen diepgravend werk, maar wel een heel aardige terugblik op al die Nederlandse gewoontes rondom eten en drinken: erwtensoep tijdens Elfstedentochten, Tafeltje Dekje, de neiging van onze oma's en moeders groenten tot pap te koken, de komst van nasi en bami etc....

De tekst leest lekker vlot, de foto's zijn fantastisch en je krijgt er een goed gevoel van. Wat wil je nog meer?Kaas en kroketten, Waanders Uitgevers, € 5,95, verkrijgbaar in kiosken en (kantoor)boekhandels.

Geen opmerkingen: