dinsdag 6 maart 2007

Vegetarische curry met gevulde naanbroodjes

In de ketel
Indiase vegetarische curry met gevulde naanbroodjes

Onder de kurk
Castaño Macabeo Chardonnay uit Yecla, Spanje

In de ketel
Voor reizigers die een dagelijkse maaltijd komen nuttigen en het financieel niet te bont willen maken, hebben wij een aantal gerechten die bijzonder, gezond en betaalbaar zijn. Dit keer eens niet pittig, hoewel het zeker sterker gekruid kan worden voor wie dat wil. De naanbroodjes hebben erg veel weg van de calzones die we al eens noemden. Het verschil is dat ze heel Indiaas zijn qua smaak.

De naanbroodjes moeten ruim van te voren gemaakt worden in verband met de rijstijd van het brooddeeg (reken een uur of 2,5 inclusief het bewerken). Wie het leuk vindt, maakt een grotere hoeveelheid en vriest ze in, heel handig voor drukke dagen. Denk dan ook aan de bijbehorende portie curry.

Brooddeeg (voor ongeveer 8 broodjes)
200 gram volkorenmeel
300 gram bloem of gebuild meel
10 gram zout
10 gram suiker
7 gram instantgist of 15 gram verse gist
3 eetlepels sesamzaad of nigellazaad (ook wel zwart sesamzaad genoemd, wat het niet is)
2 eetlepels zonnebloem- of sesamolie
200 ml volle yoghurt
100 ml heel heet water
evt. een geklutst ei of wat olie voor de glans

Giet het water heet bij de yoghurt en roer dit door. Als het gaat schiften, gewoon laten gebeuren. Laat dit een half uur staan. Meng de twee meelsoorten en weeg 150 gram af. Giet het yoghurt/watermengsel erbij en voeg gist, zout, sesamzaad en/of nigellazaad en (sesam)olie toe. Roer dit goed door en laat het 30 minuten rijzen. Kneed er daarna de rest van de bloem door. Kneed tot het deeg een mooie soepele bal vormt, laat het circa een uur rijzen, tot het tweemaal het oorspronkelijke volume heeft. Druk de lucht uit het deeg, vorm er balletjes van, ter grootte van een golfbal. Druk deze met de handpalm of een deegroller plat, leg een eetlepel vulling (recept zie hieronder) in het midden en vouw de rondjes dicht, zodat ze een half maantje vormen. Bestrijk de broodjes met geklutst ei of olie, strooi er desgewenst nog wat sesamzaad over en bak de broodjes 20 tot 30 minuten in een op 220 graden voorverwarmde oven.

Vulling
350 gram aardappelen
1 klein uitje of een halve grote, heel fijngehakt
8 fijngesneden muntblaadjes
een flinke hand verse peterselie, fijngehakt
een flinke hand verse koriander, fijngehakt
halve theelepel komijn
theelepel kurkuma (geelwortel)
zout en peper naar smaak, voor de liefhebber wat chilipeper

Kook de aardappelen gaar. Meng ze met de specerijen en kruiden, snipper een uitje en prak alles door elkaar.

Vegetarische curry
2 teentjes knoflook
1 ui
1 theelepel komijn
2 theelepels koriande
3 theelepels geelwortel
1 theelepel zwarte peper
3 kruidnagels
1 theelepel kardemom
snufje kaneel
voor de liefhebber wat chilipeper, maar dit gerecht is ook heerlijk zonder!
zonnebloemolie
400 gram droge peulvruchten of een groot blik peulvruchten

De lijst van specerijen is een greep uit de Indiase keuken. Experimenteren met andere specerijen is aan te raden en levert natuurlijk een gerecht met weer een ander karakter op. Denk aan fenegriek, kaneel, gemberwortel, nootmuskaat, mosterdzaad of venkelzaad. Pas op dat je vooral de kaneel, kruidnagel en kardemom niet laat overheersen, dit levert een wat ongebalanceerd gerecht op.
Deze curry kan bijvoorbeeld gemaakt worden met rode, groene of grauwe linzen, maar bij gebrek daaraan heb ik hem eens met spliterwten gemaakt, wat ook heel smakelijk was. Ook witte bonen of kikkererwten zullen goed smaken.
Week de peulvruchten een nacht (hoeft met linzen niet), of gebruik blik of pot.

Meng de specerijen en snipper het uitje en de knoflook. Bak ze op een niet al te heet vuur en voeg na enkele minuten de specerijen toe. Bak deze even mee, maar pas op dat ze niet verbranden. Een andere mogelijkheid is om de specerijen heel (als zaad) te kopen, ze in de droge koekepan te roosteren, in de vijzel fijn te wrijven en ze iets later toe te voegen aan de uien. Doe de geweekte peulvruchten erbij en laat het geheel koken tot de peulvruchten gaar zijn. (een half tot ruim een heel uur, afhankelijk van de gekozen soort). In het geval van al gare erwten, bonen of linzen, voeg ze toe en laat dit 10 minuten heel zachtjes trekken, zodat de currysmaak zich kan ontwikkelen en goed opgenomen wordt door het gerecht. Roer er tot slot een flinke scheut (circa 200 g) volle yoghurt doorheen en laat dit even meewarmen.

Bij dit gerecht smaakt komkommer erg lekker, maar ook een witlofsalade met fruit (zie koken uit de groentetas) of een gewone groene sla. Ik serveer er ook wel in plakjes gesneden banaan, zuidvruchten en noten bij.

Ariane

Onder de kurk
Bij een simpel maar voedzaam gerecht hoort een simpele maar lekker frisse wijn. Zo’n wijn die je eigenlijk alle dagen kunt optrekken, omdat je het voor de prijs niet hoeft te laten.

De naanbroodjes en de curry zijn wel gekruid, maar niet te. Veel goede Chardonnay’s uit de Nieuwe Wereld komen in aanmerking om bij dit recept te serveren. Een beetje rijping op hout kan geen kwaad, zeker als de wijn ook smaakt naar rijp, sappig fruit.

Hou er overigens rekening mee dat je misschien een andere wijn moet kiezen als je de hoeveelheid kruiden opvoert.

Een perfecte wijn voor bij dit gerecht van de kok is de Castaño Macabeo Chardonnay uit het gebied Yecla in Spanje. Voor € 7,50 heb je een werkelijk eerste klas door-de-weekse wijn uit ‘de Nieuwe Wereld’ van Europa, Spanje. Wat daar op dit moment op wijngebied gebeurt, is ongelooflijk spannend. Hou dit land in de gaten de komende tijd, in de Herberg doen we dat in ieder geval.

De Castaño Macabeo Chardonnay kochten wij bij deze wijnhandel.

Mariëlla

Geen opmerkingen: