zaterdag 10 maart 2007

Wieden, oogsten en tian met brandnetels

In de ketel
Brandneteltian

Onder de kurk
Pinot blanc, Weissburgunder of rosé

In de ketel
Soms hebben we geluk, in deze maand maart; en dan is het plotseling warm en zonnig weer. Tijd om de tuin in te gaan. De moestuin moet nodig gespit, gewied en ingezaaid worden. Vandaag waren de doperwten, veldsla, radijzen en worteltjes aan de beurt. Voor het zaaien viel er aardig wat weg te wieden. Er staat al veel eetbaars boven de grond, dankzij het warme weer. En nu is het de tijd om de jonge blaadjes van eetbaar onkruid te gebruiken in voorjaarsgerechten. Vandaag oogstte ik voor de soep brandnetel, muur en zevenblad. Ik kookte er samen met wat kruiden een groentesoep van die heerlijk kruidig smaakte. Maar er zijn met brandnetel nog veel avontuurlijker dingen te doen. Op het menu zet ik deze maand een brandneteltian.

Een tian is een aardewerken schotel die in Zuid-Frankrijk wordt gebruikt om in te bakken. Hij lijkt wat op de onderschaal van een Marokkaanse tajine. Claudia Roden geeft in haar kookboek De beproefde Mediterrane keuken een recept voor spinazietian. Natuurlijk is brandnetel geen spinazie. Maar het laat zich wonderwel verwerken in allerlei recepten voor bladgroenten.

Het loont de moeite eens te googelen op eetbare plantjes uit de tuin, berm, bos en weide. We zullen hier dit voorjaar meer aandacht aan besteden.

500 gram jonge brandneteltoppen, eventueel aangevuld met zevenblad, muur en zuring (of spinazie van de groenteboer)
125 gram langkorrelige rijst
4 eieren
300 ml melk
een snufje nootmuskaat
zout en peper
een tian, of een onderschaal van een tajine, of een lage ovenschaal

Verwarm de oven op 190 graden. Was de brandnetels, doe dit met keukenhandschoenen aan, of overgiet ze eerst met heet water, om de prik er af te halen. Zorg dat ze goed zandvrij zijn. Snijd het blad fijn. Verwarm 1 liter water, kook de rijst daarin ca. 10 minuten. Voeg dan de brandnetels en ander blad toe. Kook de groente heel even mee, giet dan het geheel af in een vergiet of zeef.
Klop de eieren in een kom los, roer de melk er geleidelijk door. Voeg blad en rijst toe en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat, roer goed. Schenk het mengsel in de tian of ovenschaal en bak het gerecht ca. 30 minuten in de oven, tot het ei gestold is.

In de herberg wordt dit gerecht als lunchgerecht opgediend. Het smaakt heerlijk met een moot gegrilde tonijn.

Ariane

Onder de kurk
En daar schenk ik dan een heerlijk frisse Pinot Blanc, Weissburgunder of een rosé bij. Let erop dat de wijn voldoende zuur heeft, belangrijk in combinatie met de eieren. Let ook op het alcoholpercentage: als je na de lunch nog aan het werk moet, is een wijn van boven de 12% misschien al te veel voor je.

Mariëlla

Geen opmerkingen: