zaterdag 17 maart 2007

Groene gerechten voor St. Patrick's Day

In de ketel
Doperwtensoep met munt en salade van winterpostelein of raapstelen

Onder de kurk

Frisse Welschriesling

Vanwege St. Patrick’s Day hebben we onze Herberg natuurlijk lekker groen versierd. Potjes met groene klavertjes staan op tafel, Clannad klinkt op de achtergrond: we gaan een gezellig weekend tegemoet. St. Patrick is de beschermheilige van Ierland; hij werd geboren in Romeins Britannië in de vijfde eeuw, op jonge leeftijd gevangen genomen door Ierse piraten maar hij wist later te ontsnappen. Eenmaal volwassen kwam hij als missionaris terug naar het land waar hij een aantal jaren gevangen had gezeten.

Rondom Patrick zijn in de loop der eeuwen natuurlijk diverse legenden ontstaan. In Ierland komen bijvoorbeeld geen slangen voor: volgens de verhalen is het St. Patrick die alle slangen de zee in heeft gejaagd….Een ander verhaal vertelt dat Patrick de Drie-eenheid aan de heidense Ieren uitlegde door het klavertje als voorbeeld te gebruiken. Vandaar dat je overal dat groene klavertje, de shamrock, ziet, zowel in Ierland als Amerika, waar in de 19e eeuw veel Ieren naartoe emigreerden. Het is ook de New Yorkse St. Patrick’s Day Parade (vandaag gehouden) die veel mensen zullen kennen, van tv.

Speciaal voor St. Patrick staan dit weekend twee ‘groene’ recepten op het menu in Herberg De Ketel en de Kurk. De kok maakte een heerlijke soep; daarna hebben we een frisse lentesalade met brood. En bij die salade kun je een koel glas Welschriesling krijgen: een jonge Oostenrijkse wijn die vooral voor op het terras erg geschikt is. Kijk op Wijnkronieken voor meer informatie of in de database van het Wijninformatiecentrum voor importeurs van Welschriesling. Er zijn er voldoende.

Doperwtensoep met munt

De munt piept weer boven de grond. Wegens slechte ervaringen met de woekerdrang van munt hebben we de munt in grote potten staan. Dit is afgelopen zomer al uitgegroeid tot een bos van 30 cm breed en 40 cm hoog. Nu is het nog niet zover, maar er is voldoende om een handje te oogsten voor een doperwtensoepje. Natuurlijk zijn er nog geen versen doperwten, dat gaat in juni gebeuren. Maar gelukkig zijn de diepvrieserwtjes lang niet slecht.
500 gram doperwten<
een stuk of zes bosuitjes
olie om in te bakken
een flinke handvol munt, fijngehakt
een liter kippebouillon
100 ml slagroom

Snijd de bosuitjes fijn en fruit ze samen met de helft van de munt zachtjes in de olijfolie. Voeg de erwtjes toe, schep ze even om en giet de bouillon erbij. Laat alles een kwartier koken, voeg op het laatst de rest van de munt toe en maak de soep af met zout, peper en de slagroom.

Ariane

Salade van winterpostelein of raapstelen met kaas en pijnboompitten

Hoewel de pijnboompitten door diverse culinaire schrijvers in de ban gedaan zijn, blijf ik ze in deze salade toch erg lekker vinden. Soms moet je je gewoon ook niets van trends aantrekken, toch? De hoeveelheden van dit gerecht kun trouwens naar eigen inzicht aangepast worden.

2 eieren
1 bosje raapstelen of 1 ons winterpostelein
1 sjalotje
100 gr harde Hollandse geitenkaas
2 eetl. pijnboompitten

dressing
6 eetlepels olie
2 eetlepels azijn (een zachte soort, kruiden bijvoorbeeld)
2 knoflookstengels (fijngesneden)
1 theelepel mosterd
fijngeknipte bieslook of tuinkers

Kook de eieren hard en snij ze in kwarten (of gebruik de eiersnijder). Raapstelen ontdoen van worteltjes en wassen, of winterpostelein wassen. Groente droogslingeren. Snij het sjalotje in dunne ringetjes, de kaas in dunne reepjes. Rooster de pijnboompitten. Schep alles door elkaar in een grote slakom. <

Klop een dressing van de ingrediënten en giet over de sla. Garneer met bieslook of tuinkers. Lekker met (zelfgebakken) brood.

Mariëlla

Geen opmerkingen: