vrijdag 11 mei 2007

Houtskoolgeur en gemarineerd vlees


In de ketel: marinades voor de barbecue

Onder de kurk: Estola Reserva 2001 of Rosé de Phélan Segur

Met de temperaturen van de afgelopen weken hebben we besloten de barbecue maar weer eens in de buurt van het terras te zetten. Vorig weekend serveerden we onze eerste gebarbecuede gerechten. (Dit weekend vrees ik dat we er niet aan toekomen, met al die regen.) We hebben het simpel gehouden; op het menu stonden kleine worstjes van de biologische slager, Indisch gemarineerde speklapjes en karbonades met honing/tijm marinade. Erbij is natuurlijk altijd onze zelfgebakken ciabatta te bestellen, en een salade van sla, tuinkruiden en eetbare bloemen uit onze moestuin. Bovendien waren er in aluminiumfolie gewikkelde en in de as gepofte aardappelen met diverse vullingen als bijgerecht.

Indische marinade

genoeg voor een pond vlees, bijvoorbeeld speklapjes, kipdelen, karbonades, lamsvlees
2 eetlepels zonnebloemolie
3 eetlepels ketjap
1 theelepel korianderzaad
2 theelepels komijnzaad
2 theelepels geraspte gemberwortel
1 teen knoflook, uitgeperst of fijngesneden
3 eetlepels citroensap of sinaasappelsap, beetje rasp van de schil
sambal naar smaak voor de liefhebber

Meng de bovenstaande ingrediënten door elkaar, leg het vlees in de marinade en laat het minimaal twee uur staan voor je het op de barbecue legt. Eventueel kan het zelfs een dag van te voren klaargemaakt worden, het vlees zal er alleen maar lekkerder door gaan smaken. Leg het vlees wel in de koelkast tijdens het marineren.

Honing/tijmmarinade

genoeg voor een pond vlees, bijvoorbeeld speklapjes, kipdelen, karbonades, lamsvlees
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels honing
2 eetlepels citroensap of sinaasappelsap
een flinke hand vol verse tijm
een fijngesneden of uitgeperst teentje knoflook
zout en peper

Meng alle ingrediënten door elkaar en leg het vlees in de marinade. Zie verder bovenstaand recept.

Variant: honing/mosterd marinade

Vervang de tijm door een of twee eetlepels mosterd en je hebt een heel ander smaakje.

Ariane

Twee verschillende marinades: dat is weer een lastige voor de wijn. Gasten hebben dan ook de keuze uit een lekkere frisse rosé, bijvoorbeeld die van het bekende chateau Phélan Segur. Wil je graag rode wijn drinken, raad ik een heerlijke Spaanse aan. Spanje is op dit moment echt een land om in te gaten te houden; telkens weer verrassen de rode wijnen die ervandaan komen me. Vraag maar eens om een Estola Reserva 2001, of een Don Ramon 2004 van Perez Juan uit Campo de Borja. Je zult versteld staan! Beide wijnen zijn via de goede slijters te verkrijgen.

Mariëlla

Geen opmerkingen: