woensdag 16 mei 2007

Requiem voor een overleden saliestruik

In de ketel: Kip met spek, worteltjes en salie

Onder de kurk: Een lekkere rosé of lichte rode wijn

In de loop van het voorjaar deden wij een verdrietige ontdekking in onze kruidentuin. Daar stond een prachtige grote saliestruik, oud en kronkelig en verweerd, waar wij bijna het hele jaar door goed van konden plukken. Deze struik was met ons meegegroeid, hij werd geboren als nazaat van de struik van mijn ouders, woonde ooit in een klein stadstuintje, verhuisde mee naar een grotere tuin, en uiteindelijk naar Herberg de Ketel en de Kurk. De struik sloeg mooi aan na zijn zoveelste verhuizing, en heeft afgelopen voorjaar prachtig gebloeid. Helaas, dit jaar liep hij niet meer opnieuw uit, het was afgelopen met onze trouwe tuinvriend, waar wij zoveel lief en leed mee gedeeld hadden. Zijn kronkelige stam ligt nu bij het barbecuehout, waar hij wacht op zijn laatste taak: zorgen voor een geurig vuurtje.

Ter herinnering aan deze gedenkwaardige struik, een recept met kip en salie, gemaakt met de salie van onze nieuwe plant.

Ingrediënten

1 kip die buiten heeft kunnen lopen (biologische of Franse scharrelkip)
1 bos biologische worteltjes, of zelfgeoogst (die smaken namelijk ECHT veel lekkerder dan gewone worteltjes), in stukken van 5 cm
200 gram mager gerookt biologisch spek, in blokjes
een flinke hand salieblaadjes
3 tenen knoflook in plakjes (optioneel)
3 uien in ringen
2 tot 3 aardappelen per eter, in blokjes
olijfolie

Verwarm de oven voor op 225 graden.
Was en droog de kip, maak sneetjes in het vel waar je de knoflook en de salieblaadjes onder steekt.
Je kunt ook de dikkere delen inkepingen geven waarin je salieblad en knoflookplakjes steek. Dit helpt om de kip goed gaar te krijgen.
Vul de buik van de kip met blokjes aardappel, de helft van het spek, de ringen van 1 ui en salie.
Leg de kip in een braadschaal of ondiepe ovenschotel, leg de rest van de aardappelen en uien er om heen.
Bestooi de met met zout, begiet alles met wat olijfolie.
Schuif de kip in de voorverwarmde oven en begin na 20 minuten met het braadvet over de kip te scheppen. Doe dit regelmatig, ongeveer ieder kwartier. Als je het lekker vindt, kun je de kip ook een paar maal keren. Dan blijft het vel knapperiger.
Leg na 30 minuten de rest van de spek, salie en wortelen om de kip heen. Let ook op of de uien en aardappelen niet verbranden, keer die desnoods ook af en toe.
De kip heeft ongeveer een uur nodig om gaar te worden.
Iets snellere variant met kipfilet

Bijna dezelfde smaken krijg je als je de hele kip vervangt door 4 kipfilets en het geheel in de koekepan maakt.

Je bakt de uien, knoflook, spek, en wortelen langzaam in een eetlepel olijfolie. Het lekkerst wordt dit als je de uien de kans geeft om zacht en bruin te worden, reken daarvoor zeker 20 minuten. Voeg na 10 minuten de salieblaadjes toe.

Bak tegelijkertijd in een andere pan de kipfilets in wat olijfolie gaar. Je kunt hem ook in blokjes bakken en op het laatst door de groenten mengen.
Maak op smaak af met zout en peper.

Ariane

Onder de kurk
Bij dit heerlijke recept smaakt eigenlijk heel veel wijn. Kijk maar eens wat je nog in de kast hebt staan. In de Herberg hebben we een uitgebreide kaart met simpele lichte rode wijnen, voorbeeld uit de Loire. Een stevige, pittige rosé is ook een goed idee. Wil je eens wat tips over allerhande wijn, kijk dan eens hier: WijnTop5. Ze geven lijstjes met telkens vijf wijnen bij een gerecht, naast nieuwtjes en weetjes.

Mariëlla

Geen opmerkingen: