zondag 20 mei 2007

Lamsvlees uit de Herbergketel

In de ketel: Lamsstoofpot

Onder de kurk: Rioja Solar Viejo Reserva 2000

Wij hebben met Hemelvaarstdag een heuglijk feit gevierd. Onze ketel is eindelijk ingewijd! Enige maanden geleden kochten de kok en ik samen een prachtige ketel voor onze Herberg De Ketel en de Kurk; tijd om hem in te wijden hadden we echter steeds maar niet. Maar afgelopen donderdag was het dan zover. In een absoluut select gezelschap hebben we genoten van de overheerlijke lamschotel die de kok had gemaakt. Vergezeld van aardappelpuree met verse tuinkruiden en voorafgegaan door de in de Herberg al eens eerder geserveerde wijnpaté troonde de ketel vol lamsstoofpot op de grote tafel van de Herberg. Het beviel één van onze gasten zo goed dat hij wel een keer of vier opgeschept heeft. Kijk, dat zien we natuurlijk graag.

Onder de kurk hadden we een overheerlijke Rioja, een Solar Viejo Reserva 2000, die bij het lam helemaal tot zijn recht kwam. Als nagerecht werden we verwend met een honing semifreddo. Het recept daarvan volgt binnenkort. Bij de semifreddo koos ik een Freixenet Cava Carta Nevada semi secco, wat net niet helemaal de juiste combinatie was. De frisse bubbels waren wel een feestelijk einde van de maaltijd, maar helaas net niet zoet genoeg om tegen de semifreddo op te kunnen. Volgende keer gaan we het eens met een goede Moscato d’Asti proberen! Hoewel, eigenlijk was dit niet eens het einde van de maaltijd. De kok toverde uit haar vriezer nog een paar eigengemaakte truffels, waarvan ze het recept nog even geheim houdt. Een andere gast was daar weer helemaal van onder de indruk; zelfs zo erg dat hij niet zal rusten voordat hij het recept te pakken heeft gekregen. We zullen zien…..

Mariëlla

Lamsvlees uit de kookpot

Ingrediënten

750 gram lamsvlees in blokjes
zout en peper
1 theelepel korianderzaad
1 klein gedroogd pepertje
1 eetlepel verse rozemarijn
1 theelepel gedroogde marjolein of oregano
1 eetlepel bloem
1 eetlepel olijfolie
1 teen knoflook, fijngehakt
1 grote wortel, in dunnen plakjes
3 stengels bleekselderij, in plakjes
2 grote uien
2 eelepels balsamicoazijn
1 glas witte wijn
6 ansjovisfilets
2 blikken pruimtomaten
1 handvol verse tuinkruiden: basilicum, peterselie, marjolein en/of koriander

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bestrooi het vlees met zout en peper.
Wrijf in de vijzel de korianderzaden en het pepertje fijn en meng er de rozemarijn en oregano door.
Roer dit mengsel samen met de bloem door het vlees.
Verhit in een braadpan of braadslee de olijfolie en bak het vlees in porties bruin.
Neem het vlees uit de pan, en doe de groenten erin. Laat deze zachtjes fruiten tot ze glazig ogen en zacht zijn.
Giet de azijn erbij en laat dit inkoken.
Giet de wijn in de pan en laat dit twee minuten sudderen.
Doe de ansjovis in de pan, vervolgens de tomaten.
Schud de pan even en doe het vlees terug.
Zet de pan of braadslee afgedekt in de oven.
Haal na anderhalf uur het deksel eraf en laat nog een half uur stoven.
Breng op smaak met zout, peper en verse kruiden.

Ariane

Geen opmerkingen: