dinsdag 29 mei 2007

Spitskool met feta, tijm en olijven

In de ketel: Spitskool met feta, tijm en olijven

De laatste spitskooltjes in de moestuin dreigen in bloei te schieten. Tijd om ze op te maken. Het is trouwens niet zo, dat je ze dan weg moet gooien. Ook de bloeistengels en bloemetjes zijn eetbaar. De stengels smaken gekookt, gestoofd of geroerbakt prima. Ze zijn vergelijkbaar met de stelen van broccoli. Met de bloemetjes kunnen salades, taarten en toetjes opgevrolijkt worden. Dus wat we niet oogsten, mag nog rustig even staan pronken. Die laatste spitskolen verwerken we in een eenvoudig groentegerecht met feta. Omdat een paar verdwaalde erwtjes van de peultjes van vorig jaar zichzelf hadden uitgezaaid, oogsten we ook een paar handjes hele vroege, verse peulen. Die laten zich prima combineren met de spitskool.

Aantal porties: vier tot zes, afhankelijk van het formaat kool (reken twee ons per persoon) Soort gerecht: stoofgerecht
Benodigde spullen: mes en plank, wok of grote pan met deksel, houten lepel Voorbereiding 10 minuten, bereidingstijd 15 minuten

Ingrediƫnten
800 gram spitskool, in reepjes gesneden
100 gram peultjes
200 gram feta, in blokjes of verkruimeld
een flink bosje verse tijm of een halve eetlepel gedroogde tijm
50 tot 100 gram groene olijven, of neem olijven met kruiden
olijfolie om in te stoven, citroensap voor wie wil
knoflook voor de liefhebber

* Verhit de olie in de pan, voeg de kool toe, en als je wilt de knoflook, roer hem even goed door zodat hij flink warm wordt en voeg de tijm toe.
* Zet het vuur laag en laat de kool met het deksel op de pan stoven. Dit duur ongeveer 10 tot 15 minuten, afhankelijk van hoe gaar je hem wilt hebben.
* Voeg wanneer de kool bijna gaar genoeg is de peultjes toe en laat ze een paar minuten meestoven
* Voeg als laatste de kleingesneden feta en olijven toe en laat ze even meewarmen. Maak af met peper en eventueel een beetje citroensap.

Ariane

Geen opmerkingen: