zaterdag 9 mei 2009

Heeeele oude zuurdesem

Anderhalf jaar geleden volgde ik samen met de waardin een workshop broodmaken bij Slowfood. We leerden er onder andere stokbrood maken, een vloerbrood vormen en hoe je een zuurdesem opstart. Na afloop kregen we een bakje desem mee, met de mededeling dat desem ook prima in te vriezen is. Ik had op dat moment in de Herberg een prima zuurdesem waar ik regelmatig een stoer en smakelijk volkoren zuurdesembrood mee bakte. Niet nodig dus, maar jammer om weg te gooien. Ik stopte het bakje dus in de vriezer.
Al een tijdje geleden is een van de vriezers in de Herberg een beetje op hol geslagen, hij kan alleen nog maar hard vriezen. Hij staat dus op een tijdklok die hem af en toe uitschakelt om de temperatuur niet te laag te maken. Dat lijkt ons niet nodig, kost veel te veel energie. Maar of zo'n zuurdesem daar nou tegen kan? Gisteren kwam ik het bakje tegen en dacht: "onzin om het nog te bewaren". Ik ontdooide het uit nieuwsgierigheid, en wat bleek: hardstikke vol leven! Dus er gingen een kop water en een kop volkorenmeel bij. En het begon als een tierelier te gisten. Vandaag heb ik er een extra kop volkorenmeel bij gedaan. Nu is het een wat nattig deeg (consistentie cakebeslag). Morgen gaat er zoveel meel bij dat het een kneedbaar brooddeeg wordt, plus zout. En na een aantal uren rijzen zal het dan klaar zijn om af te bakken. Joepie, binnenkort weer zuurdesembrood in de Herberg!

Om zelf een zuurdesempje op te starten:
  • Meng een paar eetlepels volkoren(rogge)meel met wat water tot het een brinta-achtige substantie is.
  • Bewaar in een aardewerken schaaltje of glazen jampot. Dek losjes af, met een doekje of het deksel er los op. Er moet lucht bij kunnen.
  • Roer een paar keer per dag om.
  • Na een dag of drie merk je dat het begint te bubbelen.
  • Blijf roeren, voeg iedere dag wat water en een eetlepel meel toe.
  • Na 5 dagen tot een week is het zuurdesem geschikt om er brood van te bakken.

1 opmerking:

Mariƫlla zei

Dat is nou nog eens een handig en makkelijk 'recept'. Ik ga zo gelijk mijn volkorenroggemeel opzoeken en een deegje starten!